Det er mye man kan lage av epler

Norske epler er i sesong nå og forrige helg da vi var hos svigers plukket vi med oss en stor bærepose før vi reiste hjem. Her hjemme har vi bare et lite epletre i hagen. I år fikk vi ikke så mange epler som vi har gjort tidligere år. Tror det kan være en etterreaksjon etter flyttingen i fjor (da vi flyttet i fjor tok vi med oss epletreet vårt fordi da sønnen vår ble født tok vi morkaken med oss hjem og gravde den ned ved epletreet så det er liksom vårt tre).

Som sagt ikke så mange epler fra vårt tre i år.

Epler er en god kilde til C-vitamin og antioksidanter (polyfenoler).

Siden vi ikke har noe sted å lagre eplene utover høsten og vinteren måtte vi lage noe av dem med en gang. I tillegg til å lage smuldrepai med epler som jeg delte oppskrift på i går har vi lagd eplesyltetøy og vi har tørket et del epler i dehydratoren.

De tørkede eplene har vi hatt over i fine glass og de har vi tenkt å bruke som gaver fremover. Hvis du ikke har dehydrator kan du tørke eplene i vanlig steikovn. Uansett hvor du velger å tørke dem så er det bare å ta ut kjernen, dele dem opp i tynne skiver og fordele dem utover et stekebrett eller et brett som passer dehydratoren. Jeg tørket mine i ca 1 døgn i dehydrator på 41 grader.

Eplesyltetøyet lagde jeg ved å koke eplene til de ble møre. Det kan være lurt å ha litt vann nederst i gryten for å unngå at de svir seg. Når eplene er møre lar du de avkjøle seg litt før du rører inn litt vaniljepulver. Du kan også bruke kanel eller andre krydder. Jeg valgte eple fordi jeg synes vaniljen gir litt mer sødme til eplene. Hvis du vil kan du ha i litt søtning i tillegg. Personlig synes jeg det blir søt nok smak av kun eple og vanilje. Jeg hadde også i litt gelatin, men ikke så mye at det blir gele. Selv om eplegele sikkert hadde vært veldig godt 😉 Når syltetøyet er avkjølt fordeler jeg det i glass og fryser ned.

Eplesyltetøy på glass er også en fin gave å gi vekk for eksempel som vertinnegave eller bursdagsgave.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *