Hvorfor bløtlegge nøtter?

Nøtter inneholder antinæringsstoffer og fytinsyre. Dette gjelder også frø, korn og belgfrukter. Antinæringsstoffer er en beskyttelsesmekanisme og disse stoffene finner vi i det ytterste skallet på nøtter, frø og korn. Fytinsyren er enzymhemmende, vanskelig for oss mennesker å fordøye og den hemmer opptaket av næringsstoffene fra maten.

Når du bløtlegger, baker med surdeig og fermentererså brytes fytinsyre og antinæringsstoffer ned. Resultatet av denne nedbrytningen er at maten blir lettere å fordøye og vi får tatt opp næringsstoffene som disse matemnene inneholder.

Hvordan bløtlegge:

  • Legg nøtter i en bolle og dekk dem med vann. Ha i litt uraffinert salt, eplecidereddik eller en ss surdeigsstarter. La dem ligge i bløt over natten.
  • Dagen etterpå heller du av vannet og skyller nøttene godt.
  • Fordel dem utover et stekebrett og tørk i steikovnen på laveste varme (50 grader). Har du dehydrator (tørkemaskin) kan du bruke den. Jeg tørker mine på 42 grader i dehydrator. Det tar ca 2 døgn å få nøttene helt tørre.
  • Nå kan nøttene oppbevares i glass i kjøleskapet og de er klare til å spises eller brukes til å lage for eksempel pepperkakekuler.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *